Sosyal Medya

Dünya

ABD’de en hızlı yayılan din: İslâm

1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi’nde konuşan CAIR Başkanı Nihad Awad, İslâmın ABD’de en hızlı yayılan din olduğunu kaydetti.



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığınca Brezilya, Arjantin, Åžili, Meksika, Surinam, Uruguay, Nikaragua, Panama, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Guyana, Ekvador, Jamaika ve Haiti’nin de arasında bulunduÄŸu 40 ülkeden 76 Ä°slâm merkezi baÅŸkanı, dinî lider ve temsilcinin katıldığı “1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi” yapıldı. Zirvede konuÅŸan Amerika Ä°slâmî Ä°liÅŸkiler Konseyi (CAIR) BaÅŸkanı Nihad Awad, Amerika’da yaÅŸayan Müslümanların sayısı hakkında bilgi verdi. Awad, “ABD’de Müslüman sayısı 8 milyon. Ä°slâm, ABD’de en hızlı yayılan din. Amerikan toplumunun yüzde 27’si Ä°slâmiyete olumlu bakıyor. Ä°slâmiyet algısını toplum nezdinde deÄŸiÅŸtirmek, bizim için en zor ÅŸeylerden birisi. Amerikalılarla bu anlamda çalışmak çok önemli. ABD’deki cami sayısında yüzde 74’lük bir artış saÄŸlandı. Din ile devlet arasındaki ayrım, Müslümanların kendi camilerini yapmalarını saÄŸladı. Ancak biz artık farklı kurumlar da kurmalıyız” diye konuÅŸtu. Kuzey Amerika Ä°slâm Camiası (ICNA) BaÅŸkanı Naem Muhammed Baig ise, “Ä°slâm’ı yanlış temsil edenler var. Ä°slâm’ı hakikî Müslümanların anlatması gerekir. Amerika’da 220 Ä°slâm Merkezi, 100’den fazla Ä°slâm okulu var, ama bunlar yeterli deÄŸil. Amerikalılara Ä°slâm’ı doÄŸru anlatmalıyız. Bunun yanı sıra kendi çocuklarımıza da Ä°slâm’ı güzel ve doÄŸru anlatmalıyız” ifadelerini kullandı. 

MÜSLÜMANLIÄžA GEÇEN LATÄ°N KÖKENLÄ°LER ARTIÅžTA

Amerika’da Ä°slâmiyet’i tercih eden Latin kökenlilerin sayısı hızla artıyor. Pew AraÅŸtırma Merkezi’ne göre, Amerika’daki Müslümanların yüzde altısını Latin kökenliler oluÅŸturuyor. Bu oranın yarısından fazlasının da kadın olduÄŸu dikkati çekiyor. Her üç kiÅŸiden ikisinin Latin kökenli olduÄŸu Miami ÅŸehrinde tahminlere göre 3 bin civarında Latin kökenli Müslüman yaşıyor. Ülke genelindeyse bu rakam 40 bini geçiyor. Uluslararası Florida Üniversitesi’nden Stephanie Londono, Latin kökenlilerin din deÄŸiÅŸtirmeleriyle ilgili bir çalışma yayınlamış. Londono, Batı’da eÄŸitim, kariyer veya refahla ölçülen baÅŸarı deÄŸerleri dolayısıyla kendini dışlanmış hisseden kadınların Ä°slâm dinini seçtiÄŸini söylüyor. Geleneksel toplum yapısını tercih eden bu kadınlar için, bazılarının özgürlüÄŸün kısıtlanması olarak gördüÄŸü ÅŸeyler pozitif anlam taşıyor. Stephanie Londono, “Ä°slâm dini bu kadınlar için neyin helâl neyin haram olduÄŸunu açıkça belirliyor. Yani toplumdaki yerlerini çok iyi biliyorlar. Kur’ân-ı Kerîm de onlara ne giymeleri, nasıl davranmaları, ne zaman ibadet etmeleri gerektiÄŸini söylüyor” ÅŸeklinde konuÅŸuyor. Londono, Latin kökenli kadınların kapanmak istediÄŸini söylüyor. AraÅŸtırmacıya göre baÅŸlarını örten bu kadınlar Ä°slâmiyet’in temsilci rolünü üstleniyor. Ä°slâm’ı seçenlerden biri olan Greisa Torres,  “Ä°nsanlar başını örten kadınlara saygı gösteriyor. Ayrıca baÅŸörtüsü takan kadınlar kendilerini farklı hissediyor ve taşıdıkları inanç onları mutlu ediyor” diyor. (turkishny.com)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.